Hatırlıyorum da bizim zamanızda ilkokullarda okul kantinleri yoktu. Koperatif adı altında küçük ihtiyaçların karşılandığı yerler vardı. Burayı da sınftaki kooperatif kolu öğrencileri çalıştırırdı. Ders bitiş zili çalmasına beş dakika kala kooperatif kolu öğrencisi bu yeri açar bizlerde teneffüste buradan simit ve ayran yada gazoz alırdık. Ders için gerekli olan çizgili ve çizgisiz kağıt gibi bir çok ufak tefek kırtasiyede satılırdı. Toplanan para da okul ihtiyaçlarında kullanılırdı. Şimdilerde ise kantinler özel şahıslara ihale ediliyor. Buraları çalıştırmak üzere alan işletmecilerde sırf kar elde etmek amacıyla piyasa değerinde bazende dahad yüksekte satış yapmaktalar. Öğrenciler için artık okul kantinleri cazip olmaktan çıkmış işletenlerin kar merkezleri haline gelmiş. Sıkıntı bununla da kalmıyor. Bu kantinlerin oklu öğrencilerinin sağlıklı ve dengeli beslenmeleri açısından sık sık denetlenmesi gerekiyor ancak denetimlerin yapılmadığı da hala bu gibi yerlerde gazlı içeceklerin yönetmelik tarafından yasaklanmasına rağmen satılmasından açıkça ortaya çıkıyor.
Yani velilerin taleplerinde haklı olduklarını görüyoruz. Kantinlede fiatlar yüksek olunca veli mecburen dışarıdan aynı fiyata daha kalitelisini almanın uğraşına giriyor. Çözüm olarak ta buraların okul aile birliklerince çalıştırılması isteniyor. Bence bu konu gerçekten masaya yatırılmalı. Çünkü sıkıntı ilerki günlerde çözüm bulunamaz hale dönüşür gibi bir gidiş var. Borcunu ödeyemeyen kantin çalıştırıcıları yönetmelik dışına çıkarak borcunu başka birine ödetiyor ve kantini o kişinin çalıştırmasına müsade ediyor. Kağıt üzerinde kendi görünsede kantini işletenin başkası olması doğabilecek sıkıntıları ikiye katlıyor.
Okul velileri okul kantinlerinde yaşanan bir takım olumsuzlukları dile getirerek çocuklarımız buralardan sağlık şekilde beslenemiyorlar bu nedenle okul kantinlerini okul aile birlikleri kiraya vermeden kendileri işletsinler. Böyle olursa çocuklarımız okul kantinlerinden hem ucuz hem de sağlıklı beslenirler talebini bence okul idareleri dikkate almalı.
Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığınca belirtilen bu gibi yerlerde öğrencilerin güvenli ve sağlıklı beslenme bilincine katkı sağlamak amaçlanıyor. Ayrıca Bakanlığa bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki kantin, kafeterya, büfe ve çay ocağı gibi yerlerin gıda güvenliği ile teknik ve hijyenik şartları taşıması gerektiği vurgulanıyor. Bu nedenle de bu gibi yerlerin 5179 sayılı Gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun hükmünde kararnamenin değiştirilerek kabulü hakkındaki kanun gereğince denetlenmelerinin sağlanmasının gerekliliği vurgulanıyor.
Bu gibi yerlerde, satışı yapılan gıdaların tüketimi için kantin önünde uygun hijyenik ve güvenilir bir tüketim alanının olması, Havalandırma ve baca düzeni her türlü kokuyu önleyecek şekilde olması, üzeri mermer, paslanmaz çelik veya benzeri bir malzeme ile kaplı bir tezgahın bulunması, içilebilir soğuk ve sıcak su tesisatının olması, bulaşık yıkama yeri, yerinin olması, uzmanların belirttiği şekliyle şişmanlığa neden olan enerjisi yüksek besin değeri düşük olan gazlı içecekler, patates kızartması ve cipslerin satışının caydırılması ile taze sıkılmış meyve suyu, sebze suyu, tane ile meyve satışının özendirilmesi isteniyor.
Bu gibi yerlerde, satışı yapılan gıdaların tüketimi için kantin önünde uygun hijyenik ve güvenilir bir tüketim alanının olması, Havalandırma ve baca düzeni her türlü kokuyu önleyecek şekilde olması, üzeri mermer, paslanmaz çelik veya benzeri bir malzeme ile kaplı bir tezgahın bulunması, içilebilir soğuk ve sıcak su tesisatının olması, bulaşık yıkama yeri, yerinin olması, uzmanların belirttiği şekliyle şişmanlığa neden olan enerjisi yüksek besin değeri düşük olan gazlı içecekler, patates kızartması ve cipslerin satışının caydırılması ile taze sıkılmış meyve suyu, sebze suyu, tane ile meyve satışının özendirilmesi isteniyor.
Hoşçakalın
Neslihan Başak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder